kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 10-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kattendiep

Het Gedempte Kattendiep, door Stadjers gewoonlijk kortweg Kattendiep genoemd, is een straat in de stad Groningen. Het was ooit een kanaal tussen het Schuitendiep en het Zuiderdiep en is in 1260 gegraven. In 1880 is het diep gedempt. De naam verwijst naar de katten, toestellen om stenen te werpen naar de vijand, die daar opgesteld stonden op aarden ophogingen achter een borstwering.


Grotere kaart weergeven

Volgens anderen waren de katten vestingstorens. Naar deze katten zijn ook genoemd: Kattenhage en Katrijp, nu Kleine der A.

De straat behoort nu tot de uitgaanscentra van de stad. De hoge muur van de achterzijde van het Pepergasthuis is prominent aanwezig, met daarin een poortje, dat meestal op slot is.

Voor de muur van het hofje staat het kunstwerk De Grote Verscheuring van Pierluca degli Innocenti (1926-1968). Het beeld, een geschenk van de studentenvereniging Vindicat atque Polit, stond van 1965 tot 1994 op de Grote Markt. Het staat symbool voor de spanning tussen schepping en ondergang, zoals in de tijd waarin het werk tot stand kwam de Vietnamoorlog en de oorlog in Algerije.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.