kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 10-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Katholieke Oratorium Vereniging

De Katholieke Oratorium Vereniging (KOV) is een - van oorsprong - katholiek gemengd oratoriumkoor in Groningen in 1938 opgericht door Bernard Sleumer (1910-2008), op dat moment organist van de Sint-Franciscuskerk in Groningen.

Hij zou vijfendertig jaar het koor dirigeren. Nadien zou het koor - opnieuw vijfendertig jaar - gedirigeerd worden door Chris Fictoor, de directeur van het Prins Claus Conservatorium. Vanaf 2009 was Bram van der Beek dirigent. Hij werd in 2017 opgevolgd door Leendert Runia.

De K.O.V. vaart een iets andere koers dan Toonkunstkoor Bekker en de Christelijke Oratorium Vereniging. Er wordt regelmatig muziek uit deze eeuw uitgevoerd en het koor heeft daarnaast een vast repertoirestuk, de Messa da Requiem van Verdi.

Het koor bestaat uit ongeveer 120 zangers. Het repertoire van het koor omvat alle grote oratoria van met name de negentiende en twintigste eeuw. De KOV treedt regelmatig op met het Noord Nederlands Orkest. Een traditioneel werk op het repertoire van de KOV is het Requiem van Verdi dat in de zeventig jaar van haar bestaan, in totaal zestien keer werd uitgevoerd. Ook Ein Deutsches Requiem van Brahms werd een aantal maal door de Oratoriumvereniging uitgevoerd. Het koor treedt regelmatig op in De Oosterpoort en in de Martinikerk.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.