kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 10-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Katershorn

1. Katershorn is een gehucht in de Groninger gemeente Het Hogeland. Het ligt ten noorden van Uithuizen; men bereikt het via Lage van de Weg en de Oude Dijk. 2. Doodlopend straatje aan de Oudedijk te Warffum.


Grotere kaart weergeven

De naam is waarschijnlijk een verbastering van Kottershörn een aanduiding in het Gronings voor een afgelegen buurtje waar armere mensen in hutten = kotten woonden.

Het was vroeger een arbeidersgehucht. In die tijd was de landbouw nog arbeidsintensief en waren voor de omliggende boerderijen veel medewerkers nodig. Op het gehucht van in totaal ongeveer 4000 m waren 7 dubbele arbeidershuisjes. Dus bewoonbaar voor 14 gezinnen. Af te leiden uit de huisjes die er nu nog staan, hadden de huisjes een vloeroppervlakte van ongeveer 40 m² per gezin + een zolder.

Nu staan er van de oorspronkelijke 7 huisjes nog 2. In 1950 heeft Dobma een pentekening gemaakt vanaf de Laan in Uithuizen over Katershorn. Hierop zijn nog zeker 4 huisjes te zien van het gehucht.

In de 70 er jaren zijn de twee huisjes die er nog stonden verbouwd tot zomerhuisjes. Van Katershorn 3 en 5 zijn de buitenmuren helemaal opnieuw opgebouwd terwijl de kap is blijven staan. In 2020/2021 zijn deze huisjes weer helemaal opgeknapt en worden ze nu als zomerhuisjes verhuurd. Midden in het land met de rust en ruimte van Noord Groningen.

Websites:
• https://katershorn.nl/

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.