kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 25-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kalkwijk

Kalkwijk, vroeger De Kalkwijk is een buurtschap en een straat in de gemeente Midden-Groningen. Zoals de naam met -wijk al zegt is het van oorsprong een nederzetting langs een kanaal dat bij Sappemeer uit het Winschoterdiep naar 't zuidoosten liep. De wijk is inmiddels gedempt. Het noordelijke gedeelte is tegenwoordig een deel van Hoogezand. Het was een welvarende veenkolonie, die in 1631 gesticht werd; zij deden aan landbouw en nijverheid (vroeger ook kalkbranderij).


Grotere kaart weergeven

In 1631 werd een overeenkomst getekend tussen de Friesche Compagnie en de stad Groningen waarin de stad opdracht gaf tot vervening van het gebied. Hierop werd de Kalkwijk gegraven en in de eerste jaren elk jaar met ten minste 40 roeden uitgebreid. Aan weerszijden was de afgraving even breed en was bepaald door de afstand naar de afgraving tot de Borgercompagnie. Later werd het kanaal ook Kalkwijksterdiep of Kalkwijkerdiep genoemd.

De naam komt waarschijnlijk van de familienaam Kalk, hoewel ook wel gezegd wordt dat kalk duidt op een oude kalkoven die hier ooit gestaan zou hebben. In het verlengde van Kalkwijk ligt de buurtschap Lula.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.