kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 02-01-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Josef Cohen

Josef Cohen (Deventer 1886 - Groningen 1965) was een schrijver van romans, novelles, gedichten, toneelstukken en hoorspellen. Tijdens zijn leven was hij een bekend schrijver. Vooral zijn bewerkingen van Nederlandse sagen en legenden waren in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw erg succesvol. Hij was in Nederland een van de eerste auteurs die een detectiveroman en een hoorspel schreef.

Cohens werk is enkele keren bekroond maar hij werd als schrijver door de literatuurcritici van zijn tijd niet hoog gewaardeerd.

Hij heeft ook gepubliceerd onder de pseudoniemen Jitsgok ben Jangakauf en Jan Willem Bernou.

Een van zijn bekendste boeken publiceerde Cohen in 1949: de novelle De tocht van de dronken man,
waarvoor hij de novelleprijs van de gemeente Amsterdam kreeg toegekend. Verder schreef hij een aantal romans, waaronder Het vervloekte geslacht (1914), Zonnedauw (1920), Het volksgericht (L948) en Een aap danst op het
Rembrandtsplein (1954).

Josef Cohen was behalve schrijver ook directeur van de Openbare Leeszaal en Boekerij aan de Vismarkt.

Biografie

Josef Cohen werd geboren op 2 januari 1886 in Deventer als zoon van Hartog Cohen en Rebecca van Essen. Zijn vader had een meubelzaak en het gezin behoorde tot de redelijke gegoede middenstand. Het was een traditionele joodse familie maar Cohen zette zich al in zijn jeugd af tegen de beperkingen die het geloof hem oplegde. David Cohen, tijdens de Tweede Wereldoorlog voorzitter van de Joodse Raad, was zijn oudste broer.

Na de HBS studeerde hij Duitse taal en letterkunde in G├Âttingen. Vervolgens werd hij journalist bij De Telegraaf. In 1914 trouwde hij met Cornelia van Hamersveld, een vrouw uit een Hugenootse regentenfamilie. Dit gemengde huwelijk stuitte in beide families op verzet. Hetzelfde jaar werd hij directeur van de Openbare Leeszaal te Groningen.

Cohen was een invloedrijk man in het Groningse culturele leven en bezocht o.a. bijeenkomsten van de expressionistische kunstenaarsgroep De Ploeg. In 1933 volgde hij Herman Poort op als literair criticus voor het socialistisch Volksblad voor Groningen en Drenthe. In 1938 trad hij toe tot de Nederlandse Hervormde Kerk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Cohen door zijn huwelijk met een niet-Joodse vrouw en zijn overgang naar het christendom enigszins tegen de Jodenvervolgingen beschermd. Hij verloor wel zijn baan en was een tijd geïnterneerd in een werkkamp in Havelte maar overleefde de oorlog. Drie van zijn broers en een aantal andere familieleden kwamen in concentratiekampen om het leven.

Na de oorlog kreeg Cohen tot zijn grote teleurstelling zijn functie als directeur bij de bibliotheek in Groningen niet terug; hij werkte er tot zijn pensionering in 1951 als bibliograaf. Hij overleed in 1965.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.