kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 19-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jolama

Oude kadastrale naam voor de streek tussen Korhorn en het Reitdiep ten westen van Oldehove, naar de wierde Jolama die rond 1560 buitendijks kwam te liggen en waar Lammerburen ook haar naam aan ontleent. De hoogte ten oosten van Kommerzijlsterriet, tegenover het gemaal De Waterwolf is nog aanwezig.


Grotere kaart weergeven

Lammerburen

Lammerburen lag historisch gezien rond de wierde Jelamer, waarvan bewoningsporen zijn teruggevonden uit de 2e eeuw v.Chr. Lange tijd vormde het onderdeel van het eiland Humsterland, maar na verschillende dijkdoorbraken werd rond 1560 de dijk teruggelegd en de wierde prijsgegeven aan de zee. De wierde zou destijds bevolkt zijn door vijf boerderijen, waarvan drie eigenaren meteen vertrokken en de twee andere enkele jaren later.
Nadat in 1877 de dijk van Zoutkamp naar de Nittershoek gereed kwam, viel het land rond de wierde weer droog en in 1879 werd er een boerderij direct buiten de dijk gebouwd, de huidige natuurboerderij Lammerburen (opgericht in 2001), die de wierde in bezit heeft en er gevonden voorwerpen tentoonstelt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.