kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 03-11-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johannes Albertus Boer

Johannes Albertus (Jo) Boer (Groningen, 22 februari 1895 - aldaar, 12 februari 1971), in vakliteratuur meestal J.A. Boer genoemd, was een Nederlandse architect. Representant van de Amsterdamse School.

In zijn werk liet Boer zich vooral inspireren door de Amsterdamse School en de nieuwe zakelijkheid. Een aantal van zijn bouwwerken is aangewezen als rijksmonument, verscheidene andere staan op de monumentenlijst van de gemeente Groningen.

Jo Boer woonde en werkte zijn hele leven in de stad Groningen, waar hij tussen 1926 en 1956 een groot aantal gebouwen ontwierp, waaronder verschillende grote woningcomplexen, vooral in de Korrewegwijk. Tot de bekendste daarvan behoren zijn woningen rondom het Bernouilliplein (1926). Ook het Pythagorascomplex (1930) in de Oranjewijk is van zijn hand. Daarnaast ontwierp Boer in Groningen onder meer het Noorderbad (1933) en theater De Beurs (1938) aan het Akerkhof. Aan de Hereweg ontwierp hij zijn eigen woon-werkhuis (1939).
Ook van zijn hand zijn villa 'Het Uilennest' (Stationsstraat 20, Haren; 1928), de winkelwoningcomplexen Koninginnelaan/Louise Henriƫttestraat/Stadhouderslaan (1930) en Oppenheimstraat 70-78 (1933).

Ook buiten Groningen was Boer actief: hij tekende onder meer landhuizen en villa's in Haren en Sneek. In die laatste plaats ontwierp hij eveneens de fabriek van de snoepgoedfabrikant Tonnema (1954).

Op 12 februari 1971 belandden Boer en zijn vrouw met hun auto tijdens een uitwijkmanoeuvre tegenover het Groninger Hoofdstation in het Verbindingskanaal. Pogingen van omstanders en de brandweer om hen te redden liepen op niets uit: beiden kwamen om het leven.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.