kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 17-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jipsingboermussel

Jipsingboermussel is een gehucht in de gemeente Westerwolde in Groningen nabij de grens met Drenthe. Het ligt net ten oosten van Zandberg aan het Ter Apelkanaal, de voortzetting van het Stadskanaal. Direct ten westen ligt het Mussel-Aa-kanaal met zijn Jipsingboermusselsluis. Ten oosten van het dorp ligt een grote aardappelmeelfabriek (avebe), ten noorden de in het Mussel-Aakanaal.


Grotere kaart weergeven

Onstaan in 1856
Jipsingboermussel is een kanaalstreek en een veenkoloniaal buurtschap vlakbij de Drentse grens. Het is ontstaan nadat het Stadskanaal in 1856 voorbij het Musselkanaal richting Ter Apel werd doorgetrokken. Het kanaal werd aanvankelijk Stads Ter Apelkanaal genoemd.

Het is een vrij korte veenkolonie van anderhalve kilometer lang. De streek veranderde langzaam in een agrarische buurtschap en kreeg een impuls toen hier in 1904 de aardappelmeelfabriek werd gesticht. De aardappelen werden via het kanaal vervoerd.

Mysterieuze naam
Waar komt de naam Jipsingboermussel vandaan? Er gaan verschillende verhalen over rond, maar het blijft mysterieus. Er is een inventaris gevonden uit 1474 waar Jipsinghuizen wordt genoemd. Het zou om een familienaam gaan: Luessinge Erve to Gipsingehuisen. Jipsinghuizen ook wel genoemd als Gipsinghuizen komt van de familienaam Jipsing of Gipsing.

Jipsing of Gipsing betekent de huizen van de zoon van Jib of Gib. Deze namen zijn weer afgeleid van Geb(be), wat gastvrij betekent in het Oudsaksisch.

Volgens een ander verhaal zou de naam van de boeren komen. Boeren moesten hun grond seizoensgebonden verbouwen en deze manier van verbouwen blijkt gipsy te heten in het Engels.

Websites:

• https://www.rtvnoord.nl/nieuws/212028/schierste-ploatsnoam-uitgelicht-jipsingboermussel

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.