kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 16-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jemmingen

Jemgum (Nederlands, verouderd: Jemmingen, Gronings en Oost-Fries: Jemmen) is een dorp in Oostfriesland waar Lodewijk van Nassau 21 juli 1568 werd verslagen door Alva. Vele Friezen verloren in de Slag bij Jemmingen het leven. Wie konden vluchten voegden zich deels bij de watergeuzen.


Grotere kaart weergeven

De gemeente Jemgum ligt aan de Eems in het Landkreis Leer in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Deze vormt - met de buurgemeenten Bunde en Weener en het dorp Bingum het Duitse deel van de streek Reiderland in Oost-Friesland. De gemeente Jemgum heeft de vorm van een schiereiland. De plaats Jemgum is gesticht in de 8e eeuw.

Bij Jemmingen vonden twee veldslagen plaats. De eerste slag bij Jemmingen was in 1533.

Slag bij Jemmingen

De tweede slag bij Jemmingen op 21 juli 1568, is voor Nederland de belangrijkste. Na de voor de graven van Nassau gunstige Slag bij Heiligerlee in 1568 sloeg de hertog van Alva korte tijd later terug in een slag bij Jemgum. Op die dag versloeg het Spaanse leger de Nederlandse troepen van Lodewijk van Nassau. Dit betekende in het beginstadium van de Tachtigjarige Oorlog een doorbraak voor de Spanjaarden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.