kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 06-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jans Hommes

Jans Hommes (1873 Veendam - 1951 Arnhem) , was directeur van het Instituut Hommes, HBS met internaat, te Hoogezand, later inspecteur van het L.O. 't Instituut is verenigd met de RHBS te Sappemeer toen Hoogezand en Sappemeer één qemeente qeworden zijn; 1949.

Na zijn onderwijzersopleiding werkte Hommes in Leeuwarden en Hoogezand. Hij startte in 1904 een opleiding landmeten. Door toename van het aantal cursisten, waaronder drie internen, werd in 1906 de grondslag gelegd voor Instituut Hommes, eerst in Sappemeer, later in Hoogezand (1911). Ook voor andere examens, zoals voor het einddiploma vijfjarige HBS, werd een opleiding gecreëerd, die door de regering in 1914 werd erkend als bijzondere HBS met internaat. De interne leerlingen, de tuten, kwamen uit heel Nederland en Nederlands-Indië.

Hommes, later inspecteur van het lager onderwijs, deed het instituut in 1918 over aan E.F.W. Brinkman. In 1938 werd het geheel overgenomen door de gemeente; het internaat Instituut Hommes sloot in 1974 definitief de deuren. Een complex woningen op de plek van de kostschool kreeg later de naam Hommeshof; een Hommesbank, deels opgetrokken uit elementen van het voormalige instituut, werd in 1989 neergezet.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.