kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 09-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan van Beieren

Jan, hertog van Beieren (Le Quesnoy, 1374 - Den Haag, 1425), bijgenaamd Jan zonder Genade, was prins-bisschop-elect van Luik (verkozen maar niet gewijd), later ook graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen en hertog van Beieren-Straubing en Luxemburg. Als hertog van Beieren en graaf van Holland werd hij Jan III genoemd, als niet-gewijde bisschop van Luik was hij Jan VI. In Luik speelde hij een grote rol bij diverse gewapende conflicten met de burgerbevolking en in Holland bij de Hoekse en Kabeljauwse twisten.

Zoon van Albrecht van Beieren, graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen. Hij deed afstand van zijn waardigheid als Bisschop-elect om met Elizabeth van Görlitz te kunnen trouwen. Werd na de dood van zijn broer Willem VI in 1419 door koning Sigismund beleend met diens graafschappen en werd in 1420 ruwaard.

Op hem deden de Schieringers in 1420 na een nederlaag tegen Focke Ukena bij Hindelopen een beroep. Zijn activiteiten in de Friese landen, met Groningen, duurden tot juni 1422 toen zijn laatste steunpunt Dokkum werd ingenomen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.