kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 19-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Klompsma

Derk Jan (Jan) Klompsma (Middelstum 1928 - Winsum 2021) was tekstdichter. Hij schreef hoorspelen, verhalen en liedteksten, voornamelijk in het Gronings (onder meer voor Lianne Abeln). Oprichter van de Grunneger Schrieverskring.

Vertaalde en schreef in zo zuiver mogelijk Gronings, onder meer liedteksten voor Lianne Abeln, Busch' Max und Moritz (1980) en tweemaal een verhalenreeks 'Ons Loug' voor het Nieuwsblad van het Noorden (1958-1961, 1987-1997).

De geboren Middelstummer begon na een aantal jaren economiestudie zijn maatschappelijke loopbaan als programmaleider bij regionale omroep RONO waarvan hij hoofd was in de periode 1961-1965. In die tijd schreef hij ook stukjes in het Gronings voor het Nieuwsblad van het Noorden. Halverwege de jaren zestig werd de Noord-Groninger hoofdredacteur VPRO-radio en mede-directeur van deze omroep (1965-1974).

Begin jaren zeventig vertrok hij naar Schiermonnikoog om op het eiland beheerder van de Rabobank te worden. Op Schiermonnikoog werd hij ook politiek actief. Hij zat eerst voor Schiermonnikoogs Belang in de raad en was daarna oprichter van de Schiermonnikoger Volkspartij.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.