kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 20-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Gerrit Jordens

Jan Gerrit Jordens (Wageningen 1883 - Groningen 1962) was beeldend kunstenaar, lid van de Groninger Kunstkring De Ploeg. en redactielid van Blad voor Kunst

Werkzaam bij lithografische inrichting Lankhout. Hij volgde een avondcursus MO-Tekenen aan de kunstacademie in 's-Gravenhage, een opleiding aan de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijzers in Amsterdam en lessen MO-Lijntekenen aan de Academie Minerva. In 1907 werd hij tekenleraar aan de HBS in Warffum.

In 1916 verhuisde hij met zijn gezin naar de stad Groningen, waar hij een betrekking aanvaardde als tekenleraar aan de Rijks HBS, twee jaar later aan de Gemeentelijke HBS te Groningen. Ook was hij daar directeur van de Avondtekenschool.

Geïnspireerd op het gedachtegoed van de Oostenrijkse tekenpedagogen Franz Cizek en Richard Rothe, introduceerde Jordens begin jren twintig een nieuwe wijze van lesgegeven op basis van vrije expressie. Hij liet zijn leerlingen model- en portrettekenen en werken in linoleum, uitgaande van een gedicht of verhaal. In de jaren twintig van de vorige eeuw publiceerde hij met enige regelmaat over zijn onderwijsmethode. In 1925 verschenen De 1e twintig en De 2de twintig en in 1930 De 3e twintig, drie bundelingen linoleumsneden van zijn leerlingen.

Ook als vrij kunstenaar had Jordens veel belangstelling voor grafiek. In zijn schilderijen hanteerde hij een ingetogener, donkerder palet dan de meeste Ploeggenoten.

Zijn werk stond onder invloed van het Franse en het Nederlandse expressionisme. Zijn belangstelling voor het kubisme, zich aftekenend in de jaren '30, maakte de weg vrij naar de abstractie. Na WOII was Jordens betrokken bij de oprichting van Het Narrenschip.

Websites:
• https://www.groningermuseum.nl/jan-gerrit-jordens

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.