kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 16-12-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Bulthuis

Jan Bulthuis, (Groningen 1750 - Groningen 1801) was tekenaar en kunstschilder. In Groningen een leerling van
Jan Wieringa. Hij werkte vervolgens acht jaar bij Jurriaan Andriessen in Amsterdam. In 1777 ontving Bulthuis de derde prijs van de Amsterdamse Stadstekenacademie en in 1785 de gouden medaille. Hij is vooral bekend om
zijn getekende en geaquarelleerde stadsgezichten.

Bulthuis werd op 30 oktober 1750 in de Groningse Martinikerk gedoopt als zoon van Claas Bulthuis en Wemeltien Huising. Het gezin woonde in de Stoeldraaierstraat aldaar.

Als schilder werd hij opgeleid door Jurriaen Andriessen en als tekenaar door Johannes Wieringa. Aanvankelijk schilderde hij landschappen op behangsels. Later ging hij zich toeleggen op het tekenen van stads- en dorpsgezichten. Hij was werkzaam in Groningen en vanaf 1780 in Amsterdam. In 1785 schreef hij zich in bij de Stadstekenacademie aldaar en won er een gouden medaille. Hij maakte de tekeningen voor de "Tegenwoordigen staat der Vereenigde Nederlanden", waarvan Carel Frederik Bendorp de gravures verzorgde. Tevens maakte hij een serie tekeningen voor de Beschrijving van de Zaanlandsche dorpen van Adriaan Loosjes, dat in 1794 werd uitgegeven. Zijn tekeningen zijn ook opgenomen in het in 1968 gepubliceerde "Friese "Vaderlandsche gezichten"".

Bulthuis overleed op 50-jarige leeftijd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.