kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 15-09-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Abrahamse

Jan Abrahamse (Vlissingen, 8 februari 1937 - Groningen, 11 april 2013) was een Nederlands cartograaf, wadloper en hoofdredacteur van het Waddenbulletin en van het tijdschrift Noorderbreedte. Hij studeerde sociale geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Medeoprichter van de Landelijke Vereniging tot behoud van de Waddenzee (1965) nu Waddenvereniging geheten.

Publiceerde veelvuldig over het Waddengebied en Noord-Nederland. Een van de pioniers van het Nederlandse wadlopen.

Na zijn studie werkt hij bij uitgeverij Wolters-Noordhoff als cartograaf voor de Bosatlas.

Hij wandelde samen met Jaap Buwalda in 1957 naar Schiermonnikoog en trok met die tocht en de wadlooptochten die daarna volgden de aandacht voor het wadlopen. Deze activiteiten vormden de basis voor het georganiseerde wadlopen met publiek onder leiding van gidsen.

Als wadloper raakte hij betrokken bij de oprichting van de Waddenvereniging. Hij was tot 2002 hoofdredacteur van het Waddenbulletin, het blad van deze vereniging. Hij schreef diverse boeken over het waddengebied en het noorden van Nederland.

In 1977 was hij een van initiatiefnemers van het blad Noorderbreedte, dat focust op het noordelijke landschap, de cultuur, historie en natuur. In 2011 maakte hij nog een speciale editie van dit blad over de muziek van het waddengebied.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.