kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 09-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jammah Tammah

Jammah Tammah is een Groninger ska-band opgericht in 1992 door zanger Piepke (bijnaam van Eddy Huizing, Ex-de Boegies). De naam is stadjer Gronings voor "Ja maar, toe maar", de titel van een van de bekendste nummers van deze Boegies. Jammah Tammah was aanvankelijk een normale ska/grooverock-band uit Groningen, die echter steeds meer trekjes van een big band kreeg.

De uit de Groningse punkscene voortgekomen groep baseert haar sound op ska, rocksteady, reggae, klezmer, dub en polka met teksten in het Gronings, Drents, Spaans, Engels en Russisch. Met een overkill aan blazers speelt deze kleine big band vanaf het eerste optreden iedere zaal plat. Eddy Huizing (ex-Boegies) zingt zowel Gronings- als Engelstalig.

Discografie: Dizzy (1994), Skabang! (1996), Easy Skankin' (1997), Gone Mad (1999).

2003
Podium R17 in Grootebroek moet een optreden van Jammah Tammah annuleren dat de groep er op 1 maart zou geven. Vanwege creatieve meningsverschillen blijkt zanger Eddy Huizing, alias Piepke, de skaband te hebben verlaten. De overige muzikanten vinden aan het eind van het jaar een nieuwe zanger en gaan onder een andere naam verder. Janfie van Strien en Dominique Brackeva spelen ondertussen ook in Bernie's Lounge, een band die rauwe souljazz speelt.

2005
Eddy Huizing formeert in het najaar de band ADHD Spietmobiel.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.