kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 22-09-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacques d'Ancona

Jacques J. d'Ancona, (Groningen, 15 september 1937), entertainmentjournalist. Groeide naast zijn werk voor het Nieuwsblad van het Noorden in de jaren '80 uit tot 'bekende Nederlander', dankzij zijn jurylidmaatschap van de toen razendpopulaire Soundmix Shows van Henny Huisman. Is daarnaast actief in de voetbalwereld.

D'Ancona werd geboren als zoon van een Joodse vader en Nederlands Hervormde moeder. Zijn vroege jeugd bracht d'Ancona door in een pand in de Groningse Oosterstraat. Hier woonde hij boven de winkel van zijn vader, die een elektrotechnische groothandel had. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het pand gevorderd door de Duitse bezetter en werd het gezin gedwongen te verhuizen naar het Damsterdiep. Zijn vader dook echter enkele jaren onder in de Korrewegwijk. Het pand aan de Oosterstraat waar het gezin aanvankelijk woonde werd tijdens de Bevrijding van Groningen vernietigd.

D'Ancona verschijnt regelmatig op de Groningse regionale radio- en televisiezender RTV Noord. Hij was eerder actief als voetbalscheidsrechter voor de KNVB, voor een periode van 22 jaar. Hij is ook actief betrokken bij Eurovoetbal.

D'Ancona is sinds 1998 betrokken bij de 'Make-a-Wish Foundation'. Als ambassadeur van de stichting was hij op 23 mei 2008 aanwezig bij het Zuiderpark Open, een nieuw golfevenement waarvan de opbrengst naar de stichting ging.

In 2015 was d'Ancona eenmalig te zien als presentator van het B2B-programma Een Zaak Van De Gemeente. Dit programma wordt uitgezonden op RTL7.

Voor het Dagblad van het Noorden is D'Ancona recensent. Hij schrijft op zijn 80e (in 2018) nog ongeveer 120 recensies per jaar.

Op 14 september 2017 ging in Groningen de musical Jacques J. de musical in première, gespeeld door het Groningse GOOV Muziektheater. De voorstelling gaat over het leven en werk van D'Ancona. De tekst van deze musical is van Jan Veldman, muziek van Jan Meiborg. De regie is van Jack Nieborg.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.