kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 28-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacobus Cornelius Kapteyn

Jacobus Cornelius Kapteyn (Barneveld, 19 januari 1851 - Amsterdam, 18 juni 1922) was een Nederlands astronoom.

Jacobus Cornelius Kapteyn ging in 1868 wis- en natuurkunde studeren aan de Universiteit te Utrecht. Hier promoveerde hij in 1875 en werd, 27 jaar oud, hoogleraar in de astronomie te Groningen.

Toen Kapteyn als eerste hoogleraar deze nieuwe leerstoel aanvaardde, was er nog geen observatorium. Noodgedwongen sloeg hij voor zijn onderzoek een andere richting in.

In de sterrenwacht bij Kaapstad werkte de astronoom David Gill op dat moment aan de Cape Photographic Durchmusterung, een fotografische registratie van sterren, om onderzoek te kunnen doen naar de structuur van hun constellatie.

Kapteyn nam de taak op zich de grote aantallen gefotografeerde sterren uit te meten. Hij slaagde er met zijn assistent in om in zeven jaar de posities en helderheid van 454.875 sterren te meten. Hij dwong daarmee respect af in de gehele astronomische wereld.

In 1904 ontwierp Kapteyn een plan om het internationale onderzoek beter op elkaar af te stemmen, het Plan of Selected Areas. Uit dit plan leidde hij een model voor de verdeling van sterren in de ruimte af, het Kapteyn Universe.

Kapteyns levenswerk betrof de bepaling van de structuur van ons Melkwegstelsel en door zijn ontdekking van 'sterstromen' is hij een van de belangrijkste astronomen van zijn tijd geworden.

De afdeling Sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen draagt de naam van Kapteyn: het Kapteyn Instituut.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.