kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 20-12-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacob Teye Buwalda

Jacob Teye (Peter) Buwalda (24 oktober 1924, Warfhuizen - 17 juni 2005, Groningen) was toneelspeler en zanger. Hij schreef en zong, solo en in groepsverband, Groninger repertoire. Dit voornamelijk in de
jaren '50 en '60 voor de regionale omroep RON, later RONO.

Na een toneelvoorstelling op de lagere school waarin hij de oude radiofiguur Peter Pech zo overtuigend speelde met een stem die op die van Peter Pech leek, noemden mensen hem Peter.

Hij speelde ook in enkele hoorspelen en deed regelmatig radiowerk. Voor derden produceerde hij Nederlandstalige cabaretteksten. Buwalda zong in de jaren '60 ook samen met Grethe de Vink.

Buwalda werkte bij de servicedienst van Philips. Vanaf het midden van de vorige eeuw zong hij voor de Regionale Omroep Noord en bij de KRO en AVRO. Hij zong liedjes in het Gronings die hij zelf maakte. Dat deed hij ook voor anderen zoals De Neutenbikkers.

Na een onderbreking van een aantal jaren trad hij in de jaren '80 en begin jaren '90 weer op en was daarbij tevens
te beluisteren op “Radio Noord.

Op zijn zesenzeventigste verscheen zijn debuut-cd. Deze schijf bevat oude opnamen van de regionale omroep maar ook enkele nieuwe liedjes. In de jongste opnamen begeleidt Buwalda zichzelf op gitaar. In de oude opnamen wordt hij ondersteund door De Neutenbikkers en Eddy Kamstra (piano), Siep Kooi (bas) en Bakkie Scholten (gitaar). In het lied Dat is Martinistad uit 1966 begeleidt het Noordelijk Rhytmisch Strijkorkest o.l.v. Frits Smienk de Groninger zanger.

Peter Buwalda overleed op 17 juni 2005 in zijn woonplaats Groningen.

Websites:
www.streektaalzang.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.