kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 29-12-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

J.B. Charles

Willem Hendrik Nagel (Zwolle 1910 - Oegstgeest/Leiden 1983) was een Nederlands rechtsgeleerde en criminoloog, maar werd vooral bekend als schrijver. Zijn pseudoniem J.B. Charles was oorspronkelijk een schuilnaam in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De oorlog heeft op zijn werk ook een sterk stempel gedrukt.

Nagels wetenschappelijke carrière begon in Groningen, waar hij tussen 1931 en 1939 rechten studeerde. Op 29 juni 1949 promoveerde hij ook in Groningen, op het proefschrift De criminaliteit van Oss.

Willem Hendrik Nagel publiceerde vanaf 1944 gedichten, novellen, dagboeken en essays. Hij debuteerde met

de bundel Een suite van de zee. Daarna verschenen nog verschillende gedichtenbundels van zijn hand, evenals novellen, dagboeken en felle essayistische bespiegelingen over de oorlog en het fascisme (onder meer Volg het spoor terug uit 1953).

Onder het pseudoniem J.B. Charles schreef hij behalve poëzie en proza ook jeugdboeken, zoals Naar de Barbiesjes (1983), dat zich afspeelt in Suriname.

Tijdens en kort na WO-II was Nagel nauw betrokken bij de culturele bedrijvigheid in de stad Groningen, maar al snel zou ook hij naar het westen van het land verhuizen.

In 1950 trad Nagel in dienst van de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij in juni 1956 benoemd werd tot hoogleraar penologie en criminele sociologie. In 1968 werd Nagel decaan van de Leidse rechtenfaculteit. In februari 1976 hield Nagel zijn afscheidsrede in Leiden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.