kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 23-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Huizinge

Huizinge (Gronings: Hoezen) is een klein wierdedorp met zo'n 105 inwoners nabij de Eemshavenweg in de Groninger gemeente Eemsdelta. Het dorp ligt vlak bij de Eemshavenweg. Huizinge bezit een goed bewaarde 13-eeuwsw Romaans-Gotische kerk en is een beschermd dorpsgezicht. Huizinge wordt al in de eerste helft van de 9de eeuw genoemd.


Grotere kaart weergeven

Aardbeving Huizinge 2012
Op 16 augustus 2012 om 22.31 uur vond op een diepte van 3 kilometer een aardbeving plaats bij het Groningse dorp Huizinge (ten oosten van Middelstum). De aardbeving had een geschatte magnitude van 3,6. Daarmee is dit de krachtigste aardbeving die ooit gemeten is in de provincie Groningen. Er kwamen na de aardbeving veel schademeldingen binnen uit een vrij groot gebied rondom het epicentrum.

De borg Fraam, bewoond door leden van de familie Coenders, werd waarschijnlijk in 1738 gesloopt. Bij egalisatie van het borgterrein in de 20ste eeuw werden nog overblijfselen van de alchemistische experimenten van Berend Coenders van Helpen gevonden.

In Huizinge woonden van oudsher veel doopsgezinden; de boerderij Melkema was in de tijd van de Republiek zelfs een regionaal ontmoetingspunt. Stamhuis van de familie Huizinga.

In 1979 werd bij de afbraak van de voormalige pastorie/school een aardewerken kan met daarin gouden en zilveren munten, enige vergulde zilveren sieraden en een zalfpotje gevonden. De muntschat werd er in, of kort na, 1596 begraven en demonstreert de veelheid aan verschillende munten die destijds in omloop waren. Een deel ervan is te zien in het Groninger Museum.
In de Middeleeuwen in Hustinga, in Husdingun, de Husdongon, later Husdinge, Husdingen en Huizinghe. De naam is opgebouwd uit hûs en dinge, dynge = nieuw ontgonnen land, derhalve: braaklanden in het bezit van een geslacht, een hûs.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.