kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 20-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Huinga

Huinga, Huinge of Huynga (Huininge) was een Stad-Groninger geslacht, dat vanaf de 13de eeuw burgemeesters leverde. Tot omstreeks 1500 heette de familie Huginge, vervolgens Huinge en vanaf circa 1570 Huinga. Vooral in de 15de eeuw was de familie uitgebreid, maar de meeste takken stierven spoedig uit.

Roelof Huinge de olde was burgemeester tussen 1507 en 1524. Hij was een fervent aanhanger van de hertog van Gelre. Zijn zoon Roelof Huinge de jonge was vele jaren drost van het Oldambt, maar stuitte op grote tegenstand van de bevolking, die bij de hertog klaagden over zijn optreden. De latere Huinga's stammen van hem af.

In de kerk van Uithuizermeeden bevindt zich het grafmonument voor Rudolph Huinga (gest. 1574) op Ungersma.

In de 17de eeuw stierf het geslacht uit.

• Lamme huinge was in 1511 getrouwd met Harmen Hopper. Wellicht is naar haar de Lammehuingestraat genoemd, bij het volk 't Lemuuntje geheten. Dit was in de 19e eeuw een beruchte buurt geworden; de boer uit Reijnder's Roare Raais (1828) kwam er ook terecht en raakte er zijn beurs kwijt. Nu omgedoopt in Akerkstraat.

• Lamme huinge , ook wel Lammegijn van Wieringe genoemd, was vermoedelijk weduwe van Hayo Tjassens (1566-1604, burgemeester van Groningen en rentmeester van kloostergoederen.

Websites:
• http://www.redmeralma.nl/pdfs/259_Huinga_(2016).pdf

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.