kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 20-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Houwerzijl

Houwerzijl (Gronings: Houwerziel) is een dorpje onder Ulrum en ten oosten van Zoutkamp in de Groninger gemeente Het Hogeland. Het dorp telde in 2021 volgens het CBS 175 inwoners. Het dorp is ontstaan rond een (niet meer bestaande) zijl aan de oevers van Reitdiep. Deze spuisluis was gelegen in de Houwerzijlstervaart, die het water uit het gebied van Vierhuizen, Hornhuizen, Ulrum, Niekerk, Leens en Zuurdijk naar zee leidde. 't Oude kerkhof ligt op de wierde Vliedorp waar Houwerzijl ooit kerkelijk onder viel.


Grotere kaart weergeven

't Houwerzijlvest was een waterschap, dat de Marne omvatte, 1854 deel van Hunzingo. Drie schepperijen; Leens, Ulrum en Vierhuizen; grensde ten oosten aan het Schouwerzijlvest.

Ten noorden van Houwerzijl ligt de Houwerzijlstertil over de Houwerzijlstervaart. De inwoners gingen naar de kerk in Niekerk, niet in Vliedorp. In de 18de eeuw woonden hier veel menisten. In 1840 stichtten afgescheidenen de eerste kerk in Houwerzijl; ze vormden de gemeente Zoutkamp-Houwerzijl.

In de voormalige gereformeerde kerk is nu een landelijk bekend theemuseum gevestigd; de pastorie is omgevormd tot een winkel met onder andere theeproducten.

Oudtijds de Howersijle, ontstaan uit hof (hoeve) en zijl (sluis). De zijl zou in 1370 zijn aangelegd; in 1717 werd deze buiten werking gesteld vanwege dichtslibbing.

Schimpnaam voor de inwoners: Nazareners.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.