kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 11-03-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hotel Dommering

Hotel annex societeit, in eerste instantie gebouwd omstreeks 1850 als hotel met de naam Schoongezicht (één bouwlaag hoge volumes) in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Van 1865 tot 1898 vestigde de Sociëteit de Harmonie zich in dit pand, dat daartoe de naam De Harmonie verkreeg. De Sociëteit de Harmonie was opgericht in 1809 door een aantal notabelen uit Winschoten. Omstreeks 1899 werd het pand omgedoopt in Hotel Dommering.

In 1890 werd het pand in opdracht van B. Dommering en R.M. de Boer uitgebreid met het twee bouwlagen hoge volume gelegen aan de voorzijde, opgetrokken in een stijl waarin Neo-Renaissance elementen zijn te herkennen. Het linker volume (drie verdiepingen hoog) werd in 1894 wederom in opdracht van Dommering en De Boer gebouwd in overeenkomstige stijl.

Tegenwoordig wordt het gebouw niet meer gebruikt voor culturele doeleinden, maar dient het als kantoor van de Geestelijke Gezondheidszorg, waarbij het interieur op de begane grond zoveel mogelijk intact is gelaten.

Het monumentale pand is beeldbepalend gelegen aan het Bosplein en vormt met het eveneens beschermde tegenoverliggende belastingkantoor (Bosplein 2) een fraai stedenbouwkundig ensemble.

Berend Dommering (1850-1917) werd in de jaren 80 van de 19e eeuw eigenaar van het gebouw "De Harmonie" aan het Boschplein waar hij een hotel begon. Daarvoor (vanaf 1880) was hij restaurateur van de stationswachtkamers. In 1894 kocht hij ook Hotel Wissemann aan de Langestraat en werd ook aan dat hotel de naam Dommering verbonden.

Websites en bronnen:
rijksmonumenten.nl
www.deverhalenvangroningen.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.