kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 14-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hoornsedijk

Hoornsedijk is een buurtschap in de gemeente Groningen, gelegen ten westen van het dorp Haren, waarvan het wordt gescheiden door de snelweg A28. Het ligt uitgespreid langs de vroegere oude loop van het Hoornsediep en langs de Meerweg ten zuidwesten daarvan, ten noorden van de Schipsloot. Vroeger lag ten oosten van de buurtschap een draaibrug over het Noord-Willemskanaal, alsook een tol.


Grotere kaart weergeven

De buurt is een oude vervenersnederzetting die ingeklemd ligt tussen het Paterswoldsemeer aan de westzijde en het Noord-Willemskanaal aan de oostkant. Oudere schrijfwijze; Hoornsche Dijk.

Hoornsedijk is ook de benaming van de oude westelijke dijk langs het Hoornsediep, waaroverheen vroeger de Paterswoldseweg liep en die naar het noorden loopt vanaf de buurtschap tot aan het Knooppunt Julianaplein. Het zuidelijk deel hiervan is een van de meest gewaardeerde onderdelen van de weg rond het Paterswoldsemeer en bevat nog drie buurtjes: Een bij de instroom van het Hoornsediep in het Noord-Willemskanaal (vroeger vormde dit buurtje een geheel met de buurtschap), een bij een meander van het Hoornsediep, waar ook een camping ligt en een nog wat noordelijker bij de Nijveensterkolk, waar de poldermolen De Helper staat. Het stuk tussen het Hoornsediep en het Noord-Willemskanaal werd in de jaren 1970 opnieuw opgespoten.

Een deel van deze dijk stond ook bekend onder de naam Neerwoldschedijk, naar Neerwolde.

Er was tot halverwege de 20e eeuw ook een gehucht met de naam Hoornschedijk aan de Paterswoldseweg tussen de buurtschap De Hoorn en de stad Groningen, op de plek waar nu het parkje ligt aan de Paterswoldseweg ten oosten van het kantorencomplex tegenover Martiniplaza. Vroeger stond hier ook een zaagmolen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.