kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 15-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hoornse Plas

De Hoornseplas (ook: Hoornse Plas) is een recreatieplas van zo'n 25 ha even ten zuiden van de stad Groningen in de gemeentes Groningen en Tynaarlo. Het is gegraven tussen 1971 en 1973 t.b.v. de dagrecreatie voor de inwoners. Hiervoor moest het veen ten noordwesten van het Paterswoldsemeer worden afgegraven. De Hoornse Plas omvat een speel- en spartelvijver, zandstranden en speel- en ligweiden. Het zuidelijke deel van de Hoornse Plas is een terrein, waar vrije recreatie is toegestaan: het vormt een populair naaktstrand.


Grotere kaart weergeven

Het afgegraven veen werd later in de oeverstroken verwerkt en afgedekt met zand dat afkomstig was uit Drentse waterplassen, omdat dit beter als strandzand geschikt was dan het ondergrondse zand ter plaatse. Tot de zomer van 2006 stond tussen de stranden de in het water vooruitstekende Palenberg, een attractie voor de jeugd aan de noordzijde van de plas.

In het oosten wordt de Hoornse Plas door een dam gescheiden van het later aangelegde Hoornse Meer.

Evenals het Paterswoldsemeer, het Hoornsemeer, en de omliggende recreatie- en natuurgebieden valt de Hoornse Plas onder het Meerschap Paterswolde.

In 2012 en 2013 werd het gebied rond de Hoornseplas grondig aangepakt. Zo werd het terrein voor vrije recreatie opgefrist, met onder andere nieuwe strandjes en een kiosk. Daarnaast werd er een pad om dit terrein aangelegd, zodat de twee verschillende groepen elkaar niet meer hoeven te kruisen.

Sinds de zomer van 2013 is de Nijdam, genoemd naar wielrenner Henk Nijdam die uit Eelderwolde afkomstig was, niet alleen toegankelijk voor wandelaars, maar ook voor fietsers. Naast de oorspronkelijke Nijdam werd nog een tweede dam gebouwd, speciaal voor fietsers. Hiermee werd onder andere een snellere verbindingsroute gecreëerd voor het fietsverkeer tussen Groningen en Paterswolde.

De Hoornseplas staat bekend als homo-ontmoetingsplaats. In 2008 en 2009 is hier tegen opgetreden in verband met overlast.

Trivia
"Hoornseplas" is ook de titel van een lied van het duo Pé Daalemmer & Rooie Rinus.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.