kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 14-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hooghoudt

Hooghoudt is een Groningse destilleerderij, die diverse gedistilleerde dranken en limonadesiroop produceert. Het bedrijf produceert enkele alcoholica die nergens anders worden gemaakt, zoals de ciroenlikeur Fladderak. De distilleerderij startte in 1888 aan de Kromme Elleboog in de stad Groningen. Morellen op brandewijn, advocaat en likeuren waren de eerste producten.

Voor de nationale markt produceert het bedrijf dranken als de Jonge Dubbele Graanjenever en Kalmoes Beerenburg, internationaal is het actief met Royalty Vodka.

Geschiedenis
Het familiebedrijf werd in 1888 door de toenmalige bakker Hero Jan Hooghoudt opgericht. Nadat hij in 1898 aan een longontsteking was overleden, zette zijn vrouw Grietje de zaak voort.

In 1920 verhuisde Hooghoudt naar de Ebbingestraat. In deze periode werd voor het eerst gedistilleerd geproduceerd.

Het bedrijf was jarenlang in de Nieuwe Ebbingestraat in de Groninger binnenstad gevestigd, maar verhuisde aan het eind van de twintigste eeuw naar een nieuw complex op het bedrijventerrein Euvelgunne. In 1989, toen het bedrijf 100 jaar bestond, was de officiële opening van het nieuwe pand en ontving de distilleerderij een Koninklijke onderscheiding.

De naam Hooghoudt is afgeleid van de hoge houten voetgangersbruggetjes, hooghout of hoogholtje genaamd, die typisch zijn voor de Groningse kanalen. Voor het huidige complex heeft Hooghoudt speciaal een hoogholtje laten aanleggen.

Tegenwoordig
Lange tijd fungeerde het Proeflokaal Hooghoudt aan het Zuiderdiep in de Groninger binnenstad als het marketinginstrument van de Groningse distilleerderij. Het was een drukbezocht café waarin politici, advocaten, zakenlui, vertegenwoordigers en journalisten elkaar ontmoetten. Hoewel de naam Hooghoudt in het huidige café voortleeft, vindt de 'jeneverproeverij' inmiddels plaats in een als café ingericht deel van het complex op het industrieterrein. Daarnaast is er nog het Café Hooghoudt aan de Groningse Grote Markt, dat wel banden heeft met de destilleerderij en, niet exclusief maar wel met enige nadruk, Hooghoudtdranken serveert.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.