kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 13-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hoogemeeden

Hoogemeeden is een streekje met buurt ten zuiden van Aduard en de A27 in de Groninger gemeente Westerkwartier. Het behoort tot het dorp Den Horn en ligt in de polders de Kleine Eendracht en de Kriegsman tussen Den Horn en het Aduarderdiep. Door de streek stroomt de Hoogemeedstertocht. Onder het streekje valt ook de wierde Langeweer, waar ooit een voorwerk lag van het klooster van Aduard. De naam Hoogemeeden betekent hoge hooilanden (zie made). Vlakbij ten zuiden van de spoorweg Groningen-Leeuwarden liggen ook de Lagemeeden, samen vormden beide tot 1862 (toen het kerkje van Lagemeeden instortte) een kerspel.

In het streekje liggen een aantal boerderijen, waaronder de naamgenoten Hoogemeeden (in het noordoosten), Hoge Meden (in het middenwesten) en Hooge Meeden (in het zuidwesten, bij driesprong met weg naar Zuidhorn).


Grotere kaart weergeven

Ten noorden van de Weersterweg stond tussen 1847 en 1967 een watermolen die de polder de Kriegsman bemaalde. De molen brandde af in 1967 en is daarop vervangen door een gemaaltje.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.