kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 11-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Holwinde

Holwinde (Gronings:Holwien) is een gehucht in de gemeente Het Hogeland in de provincie Groningen. Het ligt ten zuiden van Uithuizen, net onder Oldorp aan de weg naar Helwerd en Rottum. De buurtschap valt gedeeltelijk onder Rottum (Hogeweg) en gedeeltelijk onder Uithuizen (Holwindsterweg). In 1840 bestond Holwinde uit 6 huizen en telde het gehucht 28 inwoners.


Grotere kaart weergeven

Etymologie
De naam Holwinde zou afkomstig zijn van 'hol' dat 'laaggelegen' of 'moerassig' betekent en 'winde', hetgeen duidt op een wending; 'wat een gebogen vorm heeft'. Dit zou dan duiden op een bocht in het nabijgelegen Holwindermaar, later Helwerdermaar en Meedstermaar. Dit maar scheidt ook de boerderijen Holwinde en Langenhuis.

Borg
De naam van de streek ging over op de plaatselijke Sybrandaheerd. Deze heerd groeide uit tot een inmiddels afgebroken borg met dezelfde naam. Het borgterrein is deels nog te herkennen, de oude gracht is nog grotendeels aanwezig.
De borg was ooit een toevluchtsoord van de jezuïetenpater Franciscus Mijleman, die hier in 1667 overleed. De familie Heerma, die de borg toen bewoonde, was katholiek; bij de borg stond zelfs een bidkapel. Mijleman werd bijgezet in de grafkelder van de Heerma's op het koor van de kerk van Usquert.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.