kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 11-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hollands Verdriet

Groninger amusementsgroep, die vooral in de eigen regio vanaf 1989 naam maakte met vertolkingen van bekende smartlappen als 'De vlieger' en 'Manuela'. Zanger Theo Driessen begon in 1994 een eigen groep, Diep Triest.

Smartlappen-coverband Hollands Verdriet ontstaat in de voetbalkantine Helperborg van Helpman 4 op de Esserberg. Een klein jaar later staat de groep in het voorprogramma van 'De Dijk'.

Verdere hoogtepunten zijn in 1992 het optreden tijdens Noorderslag, de live cd in 1993, het begeleiden van het Nederlands Elftal tijdens het WK in 1994 en de optredens in 1995 in het Arabische staatje Oman.

Ook in dat jaar het dieptepunt door het vertrek van Theo Driessen met de bijkomende rechtzaak over de naam van de groep. Theo wil de naam "Hollands Verdriet" bij zijn vertrek meenemen. Theo gaat uiteindelijk met de band Diep Triest verder.

In 1996 wordt eindelijk in Leeuwarden gespeeld. In 1997 gaat men naar Syrië en Nigeria. In deze verre buitenlandse oorden wordt voor de daar wonende Nederlanders opgetreden. Daarnaast jaarlijks terugkerende evenementen als het carnaval in Deurne en de TT-nacht in Assen en de vele optredens her en der in het land.

De groep krijgt lokaal vooral bekendheid door hun vertaling van het Ede Staals nummer 'Mien Toentje'.

Websites:
https://poparchiefgroningen.nl/bands/hollands-verdriet
http://www.hollandsverdriet.nl/

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.