kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 14-03-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hielke Antonides

Hielke Antonides (Zuidbroek, 14 april 1905 - aldaar, 21 mei 1981) was een Nederlandse verzetsstrijder en van beroep gemeentesecretaris. Hij was gereformeerd en zijn standplaats was Zuidbroek.

Hielke Antonides, zoon van Sake Antonides en Trientje Antonides, was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet en betrokken bij de illegale pers. In Zuidbroek maakte hij het illegale blad Doorgeven samen met zijn broer Berend Antonides (1920-?), Jakob Bruggema en G. Velthuis. Antonides verzamelde bij deze uitgave vooral binnenlands nieuws. Tevens maakte hij duizenden strooiblaadjes. Samen met zijn vele broers en zusters verspreidde hij weekoverzichten en een stakingsoproep in mei 1943. Andere verzetsactiviteiten waarbij hij betrokken was, waren Knokploeg 3 en het verstrekken van persoonsbewijzen. Bij een overval op het distributiekantoor van Zuidbroek zorgde Hielke Antonides voor inlichtingen en sleutels. Hij was plaatselijk commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten. Op 7 juni 1944 moest hij onderduiken, eerst bij weduwe Sportel, daarna bij S. Antonides te Zuidbroek. Antonides overleefde de Tweede Wereldoorlog en overleed te Zuidbroek op 21 mei 1981.

Verzetsactiviteiten: KP 3. Illegale pers: Doorgeven, duizenden strooiblaadjes. Persoonsbewijzen verstrekt. Inlichtingen en sleutels verschaft voor overval op distributiekantoor Zuidbroek, wapen verschaft voor overval op R. Buringa. Broers en zusters werkten mee aan het verspreiden van weekoverzichten, ook een stakingsoproep in mei '43. Plaatselijk commandant BS.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.