kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 08-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henry Hes

Henry Hes (Masche, Duitsland 1946) is een dichter en prozaïst, zowel Nederlands- als stad-Gronings (Stadjers). Groeide op in de stad Groningen. Hes is een scherp observator van mens en dier, heeft een groot gevoel voor de underdog en mensen aan de zelfkant van de samenleving, spreekt hun taal en doet in zijn werk geen enkele concessie. Hij neemt duidelijk stelling in bepaalde maatschappelijke kwesties in onconventioneel en direct taalgebruik. Zijn oeuvre speelt zich hoofdzakelijk af in de stad Groningen.

Hij was in 1968 actief in 'Soma Demagogic Pray Formation'. Deze driekoppige groep richtte zich meer op het literaire dan op het muzikale vlak. Hij was prominent aanwezig in de provobeweging (1965-1967) in de stad Groningen. Met Sjoerd Punter richtte hij het tijdschrift Luca op. Rob Kaufmann maakte deel uit van de redactie.

Ín de jaren zeventig en tachtig was Hes betrokken bij literaire activiteiten in en rond Groningen-stad. Hij was onder meer redacteur bij de kleine uitgeverij De Zon. daar verscheen werk van hem, Bert Bokhoven en Bart FM Droog.

In 1987 ontstond enige commotie nadat Nieuwsblad van het Noorden-journalist Swier Broekema hem beschuldigde van taalgebruik zoals dat in de nazibladen Der Stürmer en De Misthoorn gebezigd werd. Dit naar aanleiding van een passage uit Hes' boek Punkgereformeerd. Hes vindt dit te ver gaan en dient een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek. Deze verklaart de klacht gegrond.

Publicaties van hem zijn verschenen in tijdschriften, zoals Cultureel Maandblad Groningen, Krödde en Roet, Remco Camperts tijdschrift Gedicht, en in kranten, gelegenheidsuitgaven en verzamelbundels zoals die van het schrijverskollektief 'de kleine k': Droom te koop (1975) en De halve waarheid (1979).

Hij behoorde tevens tot de redactie van de laatste bundel. Hij publiceerde de gedichtenbundel Waarom de wereld zo hard is (gedichten in het Gronings, Nederlands en Duits, 1976) en de verhalenbundels Punkgereformeerd en andere roege verhoalen en gedichten (1987) en De boer van t Zuderdaip (verhalen en gedichten, 1987).

Henry Hes behoort tot de meest getalenteerde Groningse auteurs. In 1990 ontving hij de Wilhelmine Siefkes Preis van de Duitse stad Lee voor literatuur uit het Nedersaksische taalgebied, à 5000,- D-Mark.

Websites:
https://www.nederlandsepoezie.org/dichters/h/hes.html


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.