kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 24-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henk Kok

Henk Kok (Midwolda, 23 mei 1946) is een Oost-Groninger onderwijzer die spraakmakend sportverslaggever werd, allereerst bij Radio Noord.

Zijn handelsmerken zijn een scherp analytisch vermogen, een kritische blik en passie voor de sport in zijn algemeenheid. Later deed Kok ook landelijk verslaggeverswerk (TROS en NOS). Meestal doet hij daarbij verslag van grote schaats- en voetbalwedstrijden. In 1991 door de Provinciaal Groninger Sportraad onderscheiden als sportjournalist van de provincie Groningen.

Kok versloeg voornamelijk voetbalwedstrijden en schaatswedstrijden voor Langs de Lijn. Ook verzorgde hij regelmatig interviews met topsporters. Vooral die met Marianne Timmer waren legendarisch. Bij RTV Noord gaf hij commentaar bij de wedstrijden van FC Groningen en BV Veendam. Hij was presentator voor het Radio Noord-programma Eem Bieproaten.

In 1969 trad hij in dienst bij de RONO (voorloper van Radio Noord, die nu deel uitmaakt van RTV Noord). Vanaf de jaren tachtig werkte hij ook voor de NOS, waarvan hij op 18 mei 2014 met een verslag van de tweede finalewedstrijd in de play-offs, FC Groningen - AZ, en een gesprek met Gio Lippens in Langs de lijn afscheid nam.

Kok maakte in maart 2010 bekend dat hij stopte bij RTV Noord, nadat bekend was geworden dat hij een stagiair van RTV Noord onjuist had bejegend en hij hierdoor twee weken geschorst werd.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.