kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 14-12-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hendrik Julius van Brunswijk

Hendrik Julius van Brunswijk-Wolfenbüttel, (Wolfenbüttel 15 oktober 1564 - Praag 20 juli 1613) was hertog van Brunswijk en Lüneburg en vorst van Brunswijk-Wolfenbüttel. Hendrik Julius was erudiet, had een talenknobbel en was een kundig jurist. Hij schreef zelf verschillende toneelstukken en als eerste stad in Duitsland had Wolfenbüttel reeds in 1592 dan ook een eigen theatergezelschap.

Hendrik Julius van Brunswijk-Wolfenbüttel was de zoon van Julius van Brunswijk en Hedwig van Brandenburg. Gehuwd met Dorothea van Saksen (1585) en later met Elisabeth van Denemarken (1590).

Op 2-jarige leeftijd werd hij als bisschop van Halberstadt benoemd. Op 12-jarige leeftijd werd hij rector van de in dat jaar gestichte protestantse universiteit in Helmstedt. In 1589 volgde hij zijn vader op als hertog in Brunswijk-Wolfenbüttel en in Calenberg.

In plaats van het verder uitwerken van het plan van zijn vader voor de aanleg van een grachtengordel en de bouw van een nieuwe stad, als concurrent van de hanzestad Brunswijk, bekommerde Hendrik Julius zich vooral om de uitbouw van de bestaande residentie Heinrichstadt in renaissancestijl, met onder meer de bouw van een kanselarij en de start van de bouw van de Maria of Onze-Lieve-Vrouwekerk (1608). In de kerk, met een fraaie kansel, bevinden zich de grafkapel van de Welfen, een uitzonderlijk orgel en een religieus werk van Hans Vredeman de Vries. Het barokke altaar is overgebracht uit Praag. De componist Michael Praetorius verbleef sinds 1590 als organist en vanaf 1595 als hofkapelmeester in Wolfenbüttel. In het voorafgaande jaar kwam John Dowland op uitnodiging langs.

Via Filips van Hohenlohe, luitenant-generaal van het Staatse leger, hadden enige Groningers contact met hem om te onderzoeken of de stad onder zijn gezag kon toetreden tot het Duitse Rijk (1592-1594). Zo hoopten zij de stad te neutraliseren en tegelijk te bewaren voor het katholicisme. De aanbieding van de soevereiniteit aan de invloedrijke hertog kwam echter te laat.

In 1607 werd Hendrik Julius de schoonvader van Ernst Casimir.

Alhoewel Hendrik Julius protestant was, wist hij het vertrouwen te winnen van de katholieke keizer Rudolf II. Hij verbleef vanaf 1607 hoofdzakelijk aan het hof in Praag, waar hij ook overleed, als gevolg van onmatig drinken van wijn.

Hendrik Julius was gehuwd met Dorothea van Saksen (1563-1587), dochter van keurvorst August van Saksen. Hij had met haar een dochter: Dorothea Hedwig (1587-1609), gehuwd met Rudolf van Anhalt-Zerbst (1576-1621). Na het overlijden van Dorothea huwde hij in 1590 met Elisabeth van Denemarken (1573-1625), dochter van koning Frederik II van Denemarken en werd vader van tien kinderen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.