kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 09-04-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hendrik Entjes

Hendrik of Heinrich Entjes (Rheine, Westfalen 1919 - Nieuwleusen 2006) was een taalkundige, dialectoloog en hoogleraar.

Hein Entjes groeide op in Vroomshoop, op de rand van Twente en Salland en volgde de HBS in Almelo. Hij bezocht daarna de kweekschool en werd onderwijzer. Hiernaast en erna ging hij verder studeren aan de School voor Taal- en Letterkunde in Den Haag en behaalde uiteindelijk zijn doctoraal Nederlands aan de Universiteit Utrecht.
In Den Haag en later ook in Utrecht werd hij beïnvloed door de taalkundige Van Haeringen en kwam hij in contact met de zich toentertijd net ontwikkelende dialectkunde.

In 1968 promoveerde hij in Münster op het dialect van Vroomshoop. In Münster was hij ook enkele jaren werkzaam als leraar.

Sinds 1963 in dienst van het Nedersaksisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen als opvolger van J. Naarding. In 1969 ging hij naar de afdeling algemene dialectologie. Na de dood van K. Heeroma was hij van 1974 tot en met 1982 de tweede hoogleraar Nedersaksisch aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Zijn specialisme betrof vooral het Overijssels, maar in zijn geschriften kwamen geregeld Drentse taalkundige en literaire items aan de orde. Voor Drenthe van belang is zijn bijdrage aan de Reeks Nederlandse Dialectatlassen, waarvoor hij het deel Noord-Overijssel en Zuid-Drenthe bewerkte.

Hij had door zijn vriendschap met Simon van Wattum ook belangstelling voor de Groningse literatuur en richtte met hem Twijspaalk en Weerwoord op. Ook droeg hij bij aan 't Swieniegeltje. Hij schreef een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van de Groninger literaire tijdschriften en letterlijk.

Websites en bronnen:
www.dbnl.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.