kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 04-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hellum

Hellum (Gronings: Helm) is een klein dorp tussen Schildwolde en Siddeburen ingesloten in de Woldstreek, gemeente Midden-Groningen, voorheen gemeente Slochteren. Het dorp, dat vroeger ook wel Helm genoemd werd, heeft 545 inwoners. Hellum behoorde vanouds tot de landstreek Duurswold. Vroegere vorm van de naam is Helm, afgeleid van de mansnaam Helle en heem = woonplaats.


Grotere kaart weergevenDe oude vrijstaande toren werd plm. 1870 afgebroken.


Van de kerk dateert het schip uit de tweede helft van de 12de eeuw en het koor uit het begin of het midden van de 13de eeuw. Ook de gepleisterde toren is middeleeuws. Een op het noordoostelijk deel van het kerkhof vrijstaande toren is in 1871-1872 afgebroken. In de muren van de kerk zijn twaalf sarcofagen en sarcofaagdeksels als bouwmateriaal ingemetseld. Preekstoel van 1759, gemaakt door Jan Bitter, met snijwerk van Casper Struiwig. Twee ronde rouwborden (de oudste van Groningen: 1568 en 1582) en een ruitvormig rouwbord (1630). Het in 1661 gebouwde en in 1819 gewijzigde orgel bevat 16de-eeuws pijpwerk. De orgelluiken dateren ook van 1661. In de toren bevindt zich een klok uit 1396.


De borg Menolda werd in de eerste helft van de 18de eeuw afgebroken; in een nieuwe boerderij zijn nog enkele fragmenten van de borg en het schathuis.


Schimpnaam voor de inwoners: Zaandkroepers.
Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.