kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 02-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hefshuizen

Hefshuizen is een voormalige Nederlandse gemeente in Groningen die in 1979 werd gevormd door de samenvoeging van de gemeenten Uithuizen en Uithuizermeeden, een gedeelte van de gemeente 't Zandt en een gedeelte van de gemeente Bierum. De naam betrof een samenvoeging van hef met de betekenis van 'zee' (vergelijk haf) en afkomstig van de naam van het dorp Hefswal, en huizen, dat zowel uit de namen Uithuizen als uit Uithuizermeeden komt. De twee gedeelten van 't Zandt en Bierum werden toegevoegd om gebied van de Eemshaven in één gemeente te positioneren. In 1992 werd de naam veranderd in Eemsmond.


Grotere kaart weergeven

Hefshuizen is op 1.1.1979 gevormd door samenvoeging van de gemeenten Uithuizen en Uithuizermeeden.

Op 10 mei 1979 werd de vlag van Uithuizen door de gemeenteraad vastgesteld als gemeentevlag voor Hefshuizen.

In 1990 werden de gemeenten Kantens, Usquert en Warffum toegevoegd aan Hefshuizen. De naam werd als gekunsteld ervaren en de gemeente besloot zich vanaf 1992 Eemsmond te noemen.

Door de fusie ontstond in Noord-Groningen een van de grootste gemeenten van Nederland, indien het 357,32 km2 grote buitenwater wordt meegerekend. De totale oppervlakte is dan 549,78 km2, rekenen we alleen het land dan is de opp. 190,31 km2. Bij Hefshuizen (nu Eemsmond) kwamen ook de waddeneilanden Rottumeroog (voorheen Warffum) en Rottumerplaat (voorheen Rijkswaterstaat).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.