kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 01-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Heereburen

Heereburen, vroeger ook Hereboeren of Heerburen, is een gehucht in de gemeente Westerkwartier in Groningen. Het ligt iets ten zuiden van Niehove aan de weg van Kommerzijl naar Frytum. In de 16de eeuw Heremaburen, naar het geslacht Herema en de gelijknamige heerd. Aan de weg liggen een tiental boerderijen en huizen.


Grotere kaart weergeven

Bij het gehucht ligt het Nijhoofster zieltje (of Niehoofster zijltje). Na de bedijking van het Humsterland rond 1200 werd de hier bestaande slenk vergraven tot het het Niehoofsterdiep, de waterverbinding van Niehove met de Hunze (tegenwoordig met het Kommerzijlsterdiep). Ter plekke werd een sluis gelegd. Tegenwoordig is dit een bruggetje over het Niehoofsterdiep. Vanaf dit bruggetje loopt het tracé van de oude zuiderdijk van het Humsterland naar het zuidoostelijker gelegen Balmahuizen. ten noordoosten van Heereburen stroomt de Frytumertocht.

Ten westen van het Niehoofsterdiep liggen drie oude boerderijen (heerden), waaronder Oudebosch (vroeger Pama) en Ooster Pama (Wester Pama staat ten noorden van Heereburen). Ten oosten van het Nijhoofster zieltje liggen onder andere de boerderijen Mentemaheerd, Poppemaheerd, Almaheerd en Harco Pavingaheerd. Een aantal boerderijen ligt op oude huiswierden, waarvan die van de Poppemaheerd met 2,73 meter boven NAP de hoogste is.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.