kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 01-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hebrecht

Een streek, een veenkolonie, ten oosten van Vlagtwedde en ten noorden van Bourtange in de de gemeente Westerwolde in Groningen. De streek bestaat uit twee delen verbonden door het Verbindingskanaal, een zuidelijk deel met kleinere huizen en boerderijen, en een noordelijk deel. Dit noordelijke deel is de laatste of jongste veenkolonie in de provincie Groningen. Bijzonder daarbij is dat hier niet eerst de veenlaag is afgegraven maar dat de landbouw op het bovenveen werd uitgeoefend.


Grotere kaart weergeven

Ze is ontgonnen in 1914-1915, mede door inzet van Belgische oorlogsvluchtelingen, en opnieuw in 1935.

De naam Hebrecht verwijst naar de omliggende streek. Het gebied 't Hebrecht is 550 ha groot en ligt tussen het Ruiten-Aakanaal en de Duitse grens. De naam herinnert aan de twisten over het bezit tussen M√ľnster en Groningen.

Waterschap Hebrecht

Hebrecht is een voormalig waterschap in de provincie Groningen. Het waterschap werd in 1919 opgericht om de werken van de ontginning de landbouwmaatschappij Westerwolde te onderhouden in het gebied van Hebrecht. De voornaamste taak was de zorg voor de waterhuishouding. In 1947 werden de waterschappen Hebrecht en Honderd Deimt samengevoegd tot de Vijf Venen. Waterstaatkundig gezien ligt het gebied sinds 2000 binnen dat van het waterschap Hunze en Aa's.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.