kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 18-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

GVAV

Opgericht 1921 door een fusie tussen de Voetbalvereniging G.V.A.V. en de Atletiekvereniging Rapiditas. Enkele jaren later werd een gymnastiekafdeling opgericht. De vereniging stelt zich ten doel het beoefenen en bevorderen der verschillende takken van sport, hoofdzakelijk gymnastiek, voetbal en athletiek.'

GVAV (Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging) werd opgericht in 1915. De atletiekvereniging Rapiditas volgde in 1917. Beide verenigingen fuseerden op 26 januari 1921 onder de nieuwe naam Groningse sportvereniging GVAV-Rapiditas, waarvan het lidmaatschap alleen opengesteld was voor mannen. Pas in de jaren zeventig werd de club ook opengesteld voor vrouwelijke sporters. De nieuwe vereniging bestond uit een aantal afdelingen, zoals atletiek, boksen, gymnastiek, voetbal en zwemmen. Ook werd er enige tijd rugby gespeeld.

GVAV-Rapiditas werd al snel een bekende naam in Nederland. Vooral op voetbalgebied stootte de club door tot het hoogste niveau. In 1940 won GVAV het Noordelijk kampioenschap voetbal. Later, na de invoering van het betaald voetbal, kwam het uit in de landelijke eredivisie. Uiteindelijk werd in 1965 besloten tot de oprichting van de Stichting Betaald Voetbal GVAV. Toen deze SBV in 1971 promoveerde naar de Eredivisie werd de naam veranderd in FC Groningen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.