kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 16-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Grunostrand

Vanaf 1994 Het Grunopark, is een recreatiegebied in de gemeente Slochteren tussen Harkstede in het oosten en Klein Harkstede in het westen; bestaat uit een langgerekte plas van ca. 1 km lengte en 200 m breedte, een camping en een parkeerterrein. In 1985 werd hier een teleskibaan, een kabelbaan boven het water in gebruik genomen, waarmee het waterskiën beoefend kan worden.


Grotere kaart weergeven

Ten oosten en noordoosten van het Grunostrand werd in 1990 een roeibaan in gebruik genomen, ruim 2 km lang en 100 m breed; loopt langs het Slochterdiep. Geregeld vinden hier nationale en internationale roeiwedstrijden (door het FISA goedgekeurde) internationale roeiwedstrijden plaats, zoals de Martini Regatta.

Aan de zuidzijde ligt het dorp Engelbert en aan noordzijde de grote, grotendeels nog aan te leggen, nieuwbouwwijk Meerstad. Het wordt sinds de start in 1975 gerund door de vroegere volleyballer Piet Swieter.

Op de plek van het recreatieterrein was vroeger een verveningsgebied, waar later de moerassige Veenpolder werd aangelegd. Rond 1970 was er een zandafgraving. Op deze plek liet de gemeente Slochteren begin jaren 1970 recreatieterrein Grunostrand aanleggen. In 1975 opende de camping. In 1985 werd de kabelskibaan aangelegd en in 1993 de roeibaan.

Een groot deel van de recreanten bestaat uit Stadjers. Ook de camping wordt met name bezet door inwoners uit de stad.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.