kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 16-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Grunneger mollebonen

Een molleboon is een geroosterde paardenboon (een soort tuinboon) en staat in Nederland bekend als een typisch Groningse lekkernij. De stadjers (inwoners van de stad Groningen) worden ook wel "mollebonen" genoemd. Verder de naam van enkele bundels, waaronder die van een bekend Leesboekje in de Groninger Volkstaal voor School en Huis, samengesteld door J. Barkman, G.R. jager en K. ter Laan (1939).

Het leesboekje werd samengesteld in het verlengde van de wettelijk toegestane mogelijkheid om van de volkstaal gebruik te maken (een aanpassing van de Lager-onderwijswet, 1937), waarvoor Ter Laan als Kamerlid medeverantwoordelijkheid droeg.

mollebonen

Het roosteren van de voorgeweekte veld- of paardebonen. vond plaats in een ijzeren pan, mol genaamd. Bij bakkers en kruideniers, voornamelijk in de stad, werden ze tot aan WO-II als lekkernij verkocht. De stad-Groningers dragen daarom de schimpnaam Mol(le)bonen. Met een daarvoor ingerichte bonenzaaikar werden de bonen op rijtjes gezaaid.

Dat de inwoners van de stad mollebonen worden genoemd heeft waarschijnlijk ook te maken met de gewoonte om de zgn. 'keuzeheren' met behulp van bonen te kiezen. Jaarlijks moesten de vertegenwoordigers van de kluften (stadswijken) blindelings een boon uit een zakje halen. Wie een witte boon pakte, mocht dat jaar optreden als kiesman voor de leden van het stadsbestuur; een zwarte boon was een niet. Het Groninger Museum heeft nog enkele in aardewerk nagemaakte bonen.

Websites:
www.levenderfgoedgroningen.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.