kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 16-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Grunneger Cultuurcentrum

In het Grunneger Cultuurcentrum zijn een aantal organisaties ondergebracht die zich bezighouden met de Groninger cultuur, in het bijzonder met de Groninger taal en geschiedenis: Stichting t Grunneger Bouk, De Boukenkist en het tijdschrift Toal en Taiken.

Initiatief van de stichtingen 't Grunneger Bouk en De Boukenkist in eind 1995 waarbij de meerderheid van de instellingen zich aansloot die op het gebied van de Groningstalige cultuur actief zijn en deel uitmaken van de stichting Grunneger Toal. Het centrum, gevestigd in Scheemda, biedt de organisaties enige huisvesting en wil de documentatiecentrale op het gebied van de Groningana zijn en is ook het centrale verkooppunt hiervan. Het is meer publieksgericht (onder meer door het houden van kleinere tentoonstellingen) en minder activerend-wetenschappelijk dan het in de stad Groningen gevestigde Bureau Groninger Taal en Cultuur.

Het centrum beschikt over een unieke verzameling boeken over Groningen, zowel in het Gronings als in het Nederlands. Verder is er alles te vinden over de Groninger tijdschriften van vroeger en nu en de Groninger muziek.

Het documentatiecentrum heeft duizenden krantenartikelen verzameld over de meest uiteenlopende Groninger onderwerpen. Alles kan worden geraadpleegd in een speciale studiekamer, waar ook regelmatig presentaties worden gehouden.

De Boukenkist is ingericht als boekhandel met Groninger boeken en cd's en boeken in het Nederlands over de hele provincie Groningen: www.boukenkist.nl

Toal en Taiken is het grootste streektaaltijdschift van Nederland. Het is een uitgave van Stichting t Grunneger Bouk. Kijk op: www.toalentaiken.nl

Het Grunneger Cultuurcentrum is gevestigd aan de Stationsstraat 11/b in Scheemda, op de bovenverdieping van het Bedrijvencentrum Oldambt. De openingstijden zijn: woensdag en vrijdag van 9.30-12.00 uur en van 13.00-16.00 uur.

Website: www.grunnegercultuur.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.