kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 30-11-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Groninger Studenten Muziekgezelschap Bragi

Opgericht in 1882 als subvereniging van studentencorps Vindicat atque polit, sinds 1969 zelfstandig en toegankelijk voor studenten en werkende jongeren. Bragi begon als koor, in 1935 werd de vereniging uitgebreid met een orkest, tegenwoordig bestaat ze uit een groot koor, een orkest en een klein a-capellakoot; samen zijn deze geledingen goed voor ongeveer honderd studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en het Prins Claus Conservatorium.

In de historie van Bragi dienen twee dirigenten apart vermeld te worden: de componist Daniel Ruyneman en componist/musicoloog Bertus van Lier, onder wie veel Mozart gespeeld werd.

In 2007 vierde Bragi haar 25e lustrum door het eerste "Nederlands Studenten Muziek Festival" te organiseren, twee wereldpremières ten gehore te brengen en deel te nemen aan een festival voor jeugdsymfonieorkesten in Toscane.

Bij het 27e lustrum in 2017 werd er door alle geledingen samen opgetreden in de voormalige suikerfabriek aan het Hoendiep in Groningen. Het a-capellakoor voerde een wereldpremière uit, gecomponeerd door Leonard Evers.

Grootkoor

Omdat Bragi ooit begon als Heerenzanggezelschap onder de vleugels van Vindicat atque Polit, is het grootkoor de oudste geleding van deze vereniging. Vandaag de dag heeft het grootkoor zo'n vijftig leden. Sinds april 2008 staat het grootkoor onder leiding van Jeroen Helder. Van januari 1998 tot december 2007 stond het grootkoor onder leiding van Rein de Vries, die ook op de concerten de gezamenlijke stukken van grootkoor en orkest heeft gedirigeerd. Hij dirigeert nog steeds het a-capellakoor van Bragi.

Orkest

Het Groninger studentenorkest van Bragi bestaat al meer dan honderd jaar. In die periode heeft het in grootte gevarieerd van een strijkersensemble tot een volledig symfonieorkest en vele dirigenten gekend; op dit moment bestaat het Groninger studentenorkest uit ongeveer 45 leden en staat het onder leiding van Alexander de Blaeij.

A-capellakoor

Het a-capellakoor is in 1968 opgericht als onderdeel van muziekvereniging Bragi. Het heeft in 2013 zo'n 25 leden en staat sinds 1980 onder leiding van Rein de Vries. Het deed driemaal mee aan de moderne Pythische Spelen, een cultureel concours voor alle studenten van Nederland, waar het eenmaal tweede werd in de categorie koor, en tweemaal de eerste prijs won. In juni 2004 won het a-capellakoor de tweede prijs en de publieksprijs tijdens het Schütz-concours van het Festival Oude Muziek in Hoorn.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.