kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 29-04-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Groninger fotografie

De eerste rondreizende fotograaf kwam al in 1843 in Groningen aan. De eersten die zich in de Stad vestigden waren Julius Sisting, Claus Prüter en Georg Carl Hünerjäger uit Duitsland. Al snel volgden ook de Groningers zelf in en 1865 bezat Groningen al 18 foto-ateliers.

Bekende fotografenfamilies waren Kramer, Sanders en Steenmeijer. enkelen van hen hadden ook ateliers in de provincie. De eerste fotografen hielden zich vooral bezig met portretfotografie. later besteedden zij ook aandacht aan stads- en architectuurfotografie.

Bekende Groningse fotografen zijn J.H. Egenberger, F.J. von Kolkow, J.G. en P.B. Kramer, Jacob Molenhuis en Tonnis Post.

In de tweede helft va de 20ste eeuw begon het Groninger Museum regelmatig werk van fotografen te exposeren. Ook de USVA Noorderlicht Fotogalerie organiseerde regelmatig tentoonstellingen. Vanuit de USVA ontstond in 1980 het Gronings Fotokollektief dat tot 1990 bestond. De overheid stelde in 1990 de Post Middendorp Opdracht in en in 1991 de gemeentelijk fotoopdracht. En sinds 1990 vindt in de Stad de Fotomanifestatie Noorderlicht plaats.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.