kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 09-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Groninger Dagblad

Van 1911 tot 1948 was al een ochtendkrant onder de naam Groninger Dagblad verschenen. Het latere Groninger Dagblad was een ochtendkrant in 1992 ontstaan uit een fusie van de Winschoter Courant en Dagblad De Noord-Ooster die naam wilde maken door fanatieke nieuwsgaring en een vlotte, korte schrijfstijl. De krant werd in 1995 overgenomen door de Hazewinkel Persgroep en kreeg toen ook een stadseditie: Groninger Dagblad Stad. In 2002 gefuseerd met Nieuwsblad van het Noorden in "Dagblad van het Noorden".


Groninger Dagblad Stad werd als eerste als ochtendeditie gepubliceerd om te kijken of het publiek in Groningen klaar was voor een ochtendkrant. Tijdens de crisis rond het aftreden van burgemeester Ouwerkerk in 1998 was de krant al eens met een ochtendeditie verschenen, die gratis huis aan huis werd bezorgd.


Verslaggevers van GDS kwamen later terecht in leidinggevende posities, zowel in de landelijke als in de regionale pers. Hoofdredacteur Jan Bonjer vertrok naar het Algemeen Dagblad. Bonjer nam enkele vertrouwelingen mee, onder wie een van de bedenkers van GDS en een plaatsvervangend chef.


Het dagblad dat in 1886 ontstond uit een advertentieblad was in de stad gratis verkrijgbaar. Uitgever was Herman Isidor Oppenheim (1865-1939). Sinds 1908 werd het een ochtendblad, waarvoor betaald moest worden. Het nieuws had vooral betrekking op de stad Groningen en naaste omgeving. Vanaf 1924 werd het ook officieel orgaan van de gemeente Groningen. Het stond door Oppenheims joodse afkomst in de stad bekend als jeudenbloadje. Na 1933 namen mej. T.H. Renken, J.J. Leeninga en Chr. Bronsdijk de directie over. Als gevolg van de Duitse persordening verdween de krant per 1 oktober 1942. Op 23 april 1945 verscheen zij weer, maar nu als avondkrant.


Ze was de enige 'neutrale' krant die in Groningen uitkwam. Op 31 januari 1948 rolde het laatste nummer van de persen; de concurrentie was te groot geworden. Het Vrije Volk nam de krant over, die voorlopig de naam Groninger Dagblad bleef voeren. De abonnees kozen echter massaal voor het Nieuwsblad van het Noorden. Sinds 28 augustus 1992 kwam het Wegener Concern met een nieuw Groninger Dagblad uit, waarin de Winschoter Courant en De Noord-Ooster opgingen. Dit blad vond zijn lezers vooral in Oost-Groningen (zie Drents-Groningse Pers). Sinds 1 januari 1995 maakt het Groninger Dagblad onderdeel uit van het Hazewinkel Concern.


Lit.: Tammeling, De krant bekeken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.