kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 08-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Groninger Borgen Stichting

De Groninger Borgen Stichting (GBS) was een facilitair en dienstverlenend instituut voor de bij haar aangesloten elf borgen in de provincie Groningen.

De stichting adviseerde bij onderhoud en restauratie en faciliteerde de verwerving van fondsen en subsidies. Naast de facilitering van de aangesloten borgen had de stichting ook een algemene taak door haar betrokkenheid bij behoud, beheer en promotie van het cultuurhistorisch erfgoed.

De stichting was gevestigd in het Monumentenhuis Groningen in de stad Groningen. Zij was anno 2002 eigenaar van drie borgen en was nauw betrokken bij het onderhoud van negen andere borgen.

De stichting werd opgericht in 1977. Na problemen rond de verdeling van de financiƫn over de borgen Fraeylema, Verhildersum en Menkema na de instelling van directe subsidie door de provincie en wrevel over het feit dat de stichting steeds meer kosten maakte en aftrok van door te sluizen subsidies werd besloten tot de opheffing van de stichting. De borgen worden sindsdien niet meer door een stichting beheerd.

De onderstaande borgen waren aangesloten bij de stichting:
Allersmaborg
Coendersborg (19e-eeuws herenhuis)
Ennemaborg
Ewsum (toren)
Freylemaborg
Iwema-steenhuis
Menkemaborg
Nienoord (19e-eeuws landhuis)
Piloersema
Rusthoven (17e-eeuwse tichelborg)
Verhildersum
Welgelegen (17e-eeuwse veenborg)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.