kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 02-10-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Groninger beeldhouwkunst

Tot de belangrijke activiteiten ten aanzien van beelden in de open lucht behoren het door het Centrum Beeldende Kunst verstrekken van kunstopdrachten voor de openbare ruimte, de beeldenroutes van Beeld en Land en de percentageregeling van Beelden in de Herinrichting.

Edu Waskowsky en Wladimir de Vries zijn bekende beeldhouwers van de oudere generatie; Gjalt Blaauw neemt een tussenpositie in.

Als pendant van de schilderkunstige stroming van de Noordelijke Figuratieven rond kunstenaars als Matthijs Röling en Wout Muller is er ook een groep van figuratief, veelal in brons erkende beeldhouwers te onderscheiden, waaronder Anita Franken, Jon Gardella, Harro Nikkels en Eddy Roos.

Tot de jongere generatie beeldenmakers behoren o.a. Frank Sciarone, Siebe Hansma en Bas Lugthart. Wia van Dijk vervaardigt gestileerde beelden, vaak in gepigmenteerd beton, terwijl Mirjam Veldhuis veel werkt met keramiek. Kie Ellens' werk wordt gekenmerkt door stevige vormen in vaak felle kleuren. Anne Hilderink maakt werken, die nadrukkelijk reageren op de (ruimtelijke) context, Gert Sennema snijdt houten beelden, waarin de (iconografische)
traditie van de beeldhouwkunst een hedendaagse uitwerking krijgt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.