kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 18-08-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

gids Noordbroek

Wat er te doen is op het gebied van bedrijvigheid, kunst en cultuur, overnachtingen en bezienswaardigheden in Noordbroek.

Bedrijvigheid

In 2014 opende in Noordbroek de 'Noordsuythoeve', het 'kloppend hart van Noord- en Zuidbroek'. Een centrum voor ontmoeting, cultuur, sport, spel et cetera. Het multifunctionele centrum behuist onder andere het dorpshuis, de bibliotheek, school, kindercentra en verschillende onderdelen op het gebied van zorg en welzijn.

Natuurlijk Aarde Werk wil het verbouwen van groente op natuurlijke wijze stimuleren. Zowel volwassenen als kinderen bewust maken van hetgeen het seizoen ons te bieden heeft. Op de bijna halve hectare grote molenakker achter de uit 1849 daterende pel- en korenmolen 'De Noordstar' en het aangrenzende molenhuis wordt op biologisch-dynamische wijze verbouwd en verkopen zij groente, bloemen, kruiden en kleinfruit. - (www.natuurlijkaardewerk.nl)

Boerderijcafé Mausel is een unieke, landelijke en sfeervolle locatie voor uiteenlopende feesten, zoals bruiloften, verjaardagen en familiereünies. ​​​​​​​De boerderij bestaat uit verschillende ruimtes, waaronder één met een gezellige open haard. Daarnaast is er een groot terras omringd met een prachtige tuin en het weidse Groninger landschap. De boerderij dateert uit 1863, een periode van bloei voo​​​​​​​r de Groningse landbouw. In de verschillende zalen en in de schuur is agrarisch gereedschap opgehangen die u aan deze periode zal herinneren. In de grote authentieke schuur is het mogelijk om feesten te geven voor een paar honderd gasten. - (www.mausel.nl)

Meinardi
Meinardi, beroemd van de asperges en aardbeien, is een Gronings familiebedrijf. Al 25 jaar houden zij zich bezig met de teelt van asperges en aardbeien. Deze heerlijke producten verkopen zij in hun winkels in Noordbroek en Winschoten. Ook verwerken zij zelf producten in hun eigen verwerkingskeuken tot jam, chutney, sap, wijn en nog veel meer. Doordat alles op eigen land, verbouwd, verwerkt en verkocht wordt, zijn de streekproducten van Meinardi vers. Supervers zelfs. Want: “Alles vlakbij = alles vers!”
Naast de verkoop van eigengemaakte of eigengeteelde producten, verkopen zij ook producten uit de streek. - (website Meinardi)

overige bedrijvigheidIn het dorp huist verder o.a. drogisterij Wierenga met vriendelijk en deskundig personeel, de zeer gewaardeerde supermarkt SPAR waar het hele dorp en omgeving samenkomt en boodschappen doet, een gerenommeerde slagerij, een goede en gezellige snackbar 'Gewoon Brouk' (www.facebook.com/Gewoonbrouk) en de sfeervolle Kapsalon In2Hair.

Kunst

Noordbroek herbergt ook een aantal goede kunstenaars, ateliers en galeries, waaronder:

Maaike Lunsing - Schilderen en linoleumdrukken, lessen en workshops

Maaike is afgestudeerd aan de kunstacademie in het jaar 2000 en werkt sindsdien als beeldend kunstenaar. Ze maakt schilderijen en grafiek. Deze exposeert ze door het hele land. Sinds 2003 heeft ze haar lesbevoegdheid op zak en mag ze zich docent in de beeldende vakken noemen. Met veel plezier begeleidt ze cursisten, van beginner tot gevorderde. - (www.atelier-maaikenijlunsing.nl)

Adri Wolters - Atelier Karmozijn, atelier voor lessen in tekenen en schilderen

Atelier Karmozijn verzorgt voor scholen creatieve workshop's. Deze kunnen zowel binnen als buiten plaats vinden, bijvoorbeeld een middag buitenschilderen op locatie. Het is ook mogelijk om een portret door haar te laten schilderen. - (atelierkarmozijn.nl)

Mark Witteveen - een beeldhouwer, schilder en dichter met een galerie - (www.markwitteveen.nl)

Het Wapen van Noordbroek, atelier en galerie voor moderne kunst van beeldend kunstenaar Maria Olsthoorn

Maria Olsthoorn maakt met haar artistieke creativiteit hoeden als kunstobjecten. - (www.wapenvannoordbroek.nl)


Overnachtingen

Boerderijcafé Mausel heeft achter de boerderij een camping genaamd 'Het Noordererf'. U heeft hier een prachtig uitzicht over open Groninger veld. Het is een kleine camping waar u veel rust kunt vinden. - (www.mausel.nl)
Bij Het Wapen van Noordbroek dat dient als erfgoedlogies komt u terecht in een monument dat kan bogen op een rijke historie. - (www.wapenvannoordbroek.nl)

Bezienswaardigheden

De Hervormde kerk van Noordbroek (Noordersingel 1) is een middeleeuwse laat-romanogotische kruiskerk met vijfzijdig gesloten koor en een vrijstaande romaanse klokkentoren, beide gebouwd in de eerste helft van de 14e eeuw.
In de noordelijke Nederlandse provincies, met name Groningen, en het Duitse Oost-Friesland, kunnen veel kerken tot een zelfstandige romanogotische stijl worden gerekend. De kerken van Stedum en Zuidbroek zijn redelijk complete voorbeelden van de vroege stijl. De kerk in de romaans-gotische stijl van Noordbroek vertoont een overgang richting de gotiek. In Zeerijp is het laatste stadium van de romanogotiek vertegenwoordigd; deze kerk vertoont puur gotische vormen in combinatie met romanogotische bouwwijze en details.

De oudste schilderingen bestaan zoals bij veel kerken die in die periode werden gebouwd uit baksteenmotieven en geometrische figuren. In de veertiende en vooral de vijftiende eeuw werden veel kerken gewit en voorzien van figuratieve schilderingen. De muren en gewelven van de Hervormde Kerk bevatten schilderingen uit in hoofdzaak twee periodes: het derde kwart van de 14de eeuw en het begin van de 16e eeuw, met o.a. de Zondeval, de Doop van Christus, het Laatste Oordeel, St-Christophorus tijdens het oversteken van Christus over de rivier de Jordaan en de vier Evangelisten. Er is een preekstoel naar ontwerp van W.E. Struve (Groningen 1757); banken van H. Hesselink; Orgel in 1695-96 gebouwd door A. Schnitger, gewijzigd door A.A. Hinsz in 1768 en vergroot door H.H. Freytag in 1809. In het koor vele zerken, de oudste uit 1603. - (www.kerk-noordbroek.nl)

De bij de Hervormde kerk van Noordbroek behorende pastorie uit 1822 met Engelse tuin.

Doopsgezinde kerk van 1811 met pastorie

De Doopsgezinde kerk (Hoofdstraat 80) is een eenvoudige, door pilasters gelede en recht gesloten zaalkerk met schilddak. Boven de omlijste classicistische ingang staat het stichtingsjaar 1811. De pastorie (Hoofdstraat 82), eveneens met omlijste ingang, stamt uit het midden van de 19de eeuw.

Het voormalige raadhuis (Hoofdstraat 65) werd in 1880 gebouwd in neoclassicistische vormen. Het eenlaags pand heeft een naar achteren liggend middendeel en driezijdig uitgebouwde zijrisalieten.

De dorpsschool (Sappermeersterweg 1) is een langgerekt en met riet gedekt L-vormig pand in cottagestijl, gebouwd rond 1930.

Hoofdstraat 1 is een langgerekt diep pand met zadeldak voorzien van wolfeinden, dat getuige de jaartalankers uit 1716 stamt. De winkelpui werd in het begin van de 20ste eeuw toegevoegd.

De voormalige onderwijzerswoning (Hoofdstraat 26) is een 19de-eeuws diep pand met hoog tentdak en opengewerkte dakruiter. In de dakruiter hangt een klok uit 1700.

De drie panden Hoofdstraat 107-111 zijn voorbeelden van eenvoudige neoclassicistische dorpshuizen met opgaand middenrisaliet, gebouwd rond 1875.

Eclectisch van vorm is het gepleisterde pand Hoofdstraat 49 uit omstreeks 1885.

Chalet- en neorenaissance-details heeft Zuiderstraat 34 uit omstreeks 1905.

Naar het Nieuwe Bouwen verwijst de villa Zuiderstraat 36, gebouwd rond 1934 met strakke vormen en platte daken.

Voormalige dorpsherberg 'Wapen van Noordbroek', daterend uit de 17e eeuw

Onderwijzerswoning uit 1811 met klokkentorentje en carillon

De Noordstar, een uit 1849 daterende pel- en korenmolen

De in 1990 gerestaureerde achtkante stellingkoren- en pelmolen De Noordstar (Molenlaan 3) heeft een met riet gedekte romp op bakstenen voet. De molen werd in 1849 gebouwd voor J.N. Mulder. De molenaarswoning (Molenlaan 4) stamt uit dezelfde tijd.

De Noordermolen, een gerestaureerde poldermolen, even ten oosten van Noordbroek op het Noordbroeksterhamrik

De Noordermolen (Hamrik 2), gelegen ten noordoosten van Noordbroek in Noordbroeksterhamrik, is een met riet gedekte achtkante bovenkruier op veldmuren, voorzien van een vijzel. De molen werd in 1805 gebouwd ter ontwatering van de Noordermolenkoloniepolder.

Een aantal monumentale boerderijen van het Oldambster boerderijtype

In het dorp staat een aantal belangrijke boerderijen die alle tot het Oldambster type behoren.

Tot de oudere varianten behoort Noorderstraat 4, gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. De boerderij heeft aan de zuidzijde een uitgebouwd vertrek. Het pand biedt nu plaats aan het strijkijzermuseum.

Zuiderstraat 63 heeft een neoclassicistisch onderkelderd voorhuis met omlijste ingangspartij en werd gebouwd in 1868. Vergelijkbaar is Zuiderstraat 61.

Boerderijen met dwars voorhuis zijn Zuiderstraat 14 (omstreeks 1890) en Hoofdstraat 77 (omstreeks 1908); de laatste vertoont jugendstil-details.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.