kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 15-02-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Geurt van Dijk

Geurt van Dijk (Heteren 1941) is een Nederlandse beeldend kunstenaar. Van Dijk is beeldhouwer, etser, graficus, lithograaf, schilder en tekenaar. Zijn werk wordt gerekend tot het academisch maniërisme.

Van Dijk groeide op in de Betuwe en werd opgeleid tot beeldend kunstenaar aan de Academie voor Beeldende Kunsten (afdeling schilderen) in Arnhem waar hij afstudeert in 1963. Aanvankelijk was hij werkzaam in Gelderland. In de negentiger jaren van de twintigste eeuw verhuisde hij naar Eppenhuizen in de provincie Groningen. Van Dijk werd tevens docent aan de Academie Minerva in Groningen.

Zijn werk wordt met regelmaat geëxposeerd. Samen met de beeldend kunstenaar Hans van der Pennen maakte hij in 1996 een dubbelexpositie. In 2011 werd zijn werk opgenomen in de tentoonstelling van de academie Minerva te Groningen onder de titel Oude Helden - Jonge Meesters.

Van Dijk ontving in 1991 de Gelderland Grafiekprijs. Samen met Johnny van Doorn (Johnny the Selfkicker) maakte hij Heteren, met teksten van Van Doorn en prenten van Van Dijk.

Woonde en werkte o.a. in Driel, Heteren, Velp, Heteren, De Steeg, Brummen en Eppenhuizen.

Van Dijk vervaardigt bouwsels van hout die door hun constructie de aanwezigheid van de mens verraden. Verder wordt zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een continue productie vanuit één thema: het menselijk lichaam als samenhangend geheel. Een belangstelling die ontstaat tijdens zijn laatste studiejaren aan de academie in Arnhem. Met de jaren ondergaan zijn figuren meerdere en verschillende verschijningsvormen. De laatste decennia zet Van Dijk de interpretatie van het menselijk lichaam voort.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.